RA15

The project of a laconic country house in Russia, South Urals, 450 sq.m

The main architectural advantages of this house, assembled from simple geometric elements, are proportionality and the perfect balance of flat planes and window openings.

The strict white volume encloses the entire ensemble, private from the street and open to the courtyard and pine forest.

A dark facade with a panoramic glazing, which has become an important element of the project, fills the rooms with natural light. Starting its way from the flooring of the outdoor pool, it becomes a dynamic element that changes the correct geometry of the planes.

Thanks to the open space of the courtyard and the free passage from the living room to the terrace, the interior and exterior merge together.

Water surrounds the open solarium area on both sides, “eroding” the concrete surfaces and the boundaries between the house and the environment.

A technical staircase leading to the roof smashes the single blank facade of the house. It seems that the metal structure is carved in the plane of the wall. The lightness of the stairs is underlined by a wall of glass blocks, which not only visually expands the internal space, but also creates beautiful light and shadows.

A similar effect is created at the laconic entrance to the house, where the planes of the walls resemble slots in a sheet of paper.

White stucco is used to finish the house, and the contrasting dark facade combines the texture of natural stone and lath panels framing the terrace.